Whisky, whiskey či bourbon. Čo pijete najradšej?

Predstavte si takúto situáciu: sedíte v bare, po ľavici aj pravici kamaráti – námorníci, ktorí sa s vami plavia na omamných vodách jantárového mora. Vypukne vášnivá debata.

Nie, nejde o politiku, náboženstvo, dokonca ani o športové derby z minulého víkendu. Témou je, čuduj sa svete, terminológia: whiskey, whisky a bourbon. S pribúdajúcim časom a prázdnymi pohármi je debata čoraz vášnivejšia. 

Kto vie správne zadefinovať všetky tri?

Nastal čas rozpliesť tajomstvo.

V tomto sprievodcovi si opíšeme rozdiely aj spoločné znaky troch spomínaných destilátov a pripojíme, samozrejme, aj konkrétne tipy na degustáciu.

Pri ďalšej dôležitej debate v bare budete rozprávať a ostatní budú počúvať. A potom uznanlivo pozdvihnú čaše na vašu počesť – rozlúskli ste to.

Zoznámte sa: whisky, whiskey a bourbon

Jeden z najuznávanejších amerických spisovateľov a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru William Faulkner raz povedal: „Neexistuje nič také, ako zlá whiskey. Akurát niektoré whiskey sú lepšie, ako iné.“

S pánom spisovateľom si dovolíme súhlasiť. 

Chuť je však subjektívna a zatiaľčo niekto si zamiluje Maker’s Mark zo slnkom zaliateho Kentucky, iný nedá dopustiť na škótskou hmlou opradený Glen Moray.

Prvá menovaná značka je bourbon, druhá whisky. Aký je medzi nimi rozdiel? A čo je to potom whiskey?

Poďme si rozlúsknuť tento terminologický rébus. Ideálne s pohárom jantárového skvostu v ruke. 

Whisky, whiskey a bourbon sú všetko destilované alkoholické nápoje vyrobené z kvaseného obilia. Líšia sa nielen spôsobom zápisu, ale občas aj svojimi zložkami, výrobnými metódami, chuťovým či aromatickým profilom a predovšetkým geografickým pôvodom.

Whisky - ide o všeobecný, najčastejšie používaný názov pre celú kategóriu týchto nápojov. Tento spôsob zápisu sa používa spravidla pre tie, ktoré sú destilované v Škótsku, Kanade a Japonsku. Môžu byť pritom vyrobené z rôznych obilnín - jačmeňa, kukurice, ražu či pšenice. Existujú rôzne druhy whisky, najznámejšia je škótska (v angličtine scotch), čoraz populárnejšia je však aj japonská whisky. 

Whiskey – v drvivej väčšine ide o to isté ako whisky (z hľadiska zloženia či metód výroby), ale zápis whiskey sa používa pre tie, ktoré pochádzajú z Írska a USA. Tieto destiláty majú svoje vlastné jedinečné chute a okúzľujúce arómy, pričom tie sú dané práve geografickým dedičstvom. 

Bourbon - ide o konkrétny druh americkej whiskey, vyrobený podľa prísnych kritérií. Hlavnou zložkou (minimálne 51% obsahu) je kukurica a tento destilát musí zrieť v nových dubových sudoch. Tým získava výraznú, sladkú chuť s nádychom vanilky a karamelu. Bourbon je najčastejšie spájaný s Kentucky, ale môže byť vyrobený kdekoľvek v USA.

Whisky, whiskey aj bourbon si môžete vychutnávať rôznymi spôsobmi: čisté, s ľadom alebo ako základ drinkov. Všetky spája pestrosť a unikátnosť, ktoré priam vyzývajú k experimentovaniu a skúšaniu. 

Kvalitná whisky je symbolom sofistikovanosti

Vo vôni whisky sa skrýva bohatsvo, od sladkých tónov karamelu, medu a vanilky až po zemité stopy kože a dreva. Chuť je rovnako očarujúca, ide o unikátnu zmes ovocnosti, korenistosti a dymovosti. Spolu tvoria harmonický no výrazný celok, ktorý ostáva na jazyku aj dlho po dopití. Škótska whisky má skrátka ostrú a výraznú chuť, ktorú nie je ťažké zamilovať si. 

Jej čaro spočíva v tom, že žiadne dve značky nie sú rovnaké, čo otvára cestu nadšenému objavovaniu. Sú napríklad škótske whisky, ktoré prekvapia jemnosťou, ale aj také, ktoré neostanú nič dlžné povesti ostrej britvy a rozprúdia nielen krv, ale aj družnú debatu. 

História tohto destilátu siaha stovky rokov dozadu, pričom jej počiatky sú opradené tajomstvom. Predpokladá sa, že techniky výroby whisky zdokonalili mnísi putujúci po Európe, korene tradície má však pevne späté so Škótskom (a Írskom, v podobe whiskey).

Zavetrili ste kvalitnú whisky? Pravdepodobne za to môže Glenfiddich 12YO Special Reserve z prvej škótskej pálenice, ktorá vyvážala tekutý poklad do zahraničia. Krivdiť však nemôžeme ani krajine vychádzajúceho slnka. Japonská whisky, napríklad exkluzívna Akashi Meisei, vás zaujme ovocnými tónmi a omamnou sladkou chuťou.

 

Whiskey z Írska, aj spoza Atlantiku

Dnes pochádzajúca najmä z Írska a Spojených štátov, whiskey rovnako disponuje širokým spektrom chutí a vôní. V pohári si môžete privoňať k tónom karamelu, sušeného ovocia a korenín. Chuťové poháriky sa prevezú celým spektrom – od „maslovej“ sladkosti až po robustnú zemitosť. 

Čaro whiskey (ale aj whisky a bourbonu) spočíva v schopnosti prekvapiť a potešiť aj toho najskúsenejšieho znalca. Svoju nespochybniteľnú pečať v nápoji zanecháva predovšetkým región, z ktorého vzišiel. 

História whiskey nás zavedie do Írska, kde sa prvýkrát objavila v 12. alebo 13. storočí. Aj tu ide o dar z dielne putujúcich mníchov. Keď sa výroba whiskey rozšírila cez Atlantik do Spojených štátov, nadobudla výrazne americký charakter. Vznikla napríklad aj svetoznáma Tennessee whiskey (spomínal niekto pána s menom Jack Daniels?), so svojou jedinečnou identitou a chuťovým profilom.

Jedným z najznámejších exportov je whiskey Jameson, napríklad málo známa Crested Ten 40%. Očarí plnou chuťou s korenistými podtónmi a prekvapivo harmonickými náznakmi sherry. Ak chcete siahnuť po menej známej írskej whiskey, chybu neurobíte s krásavicou single pot Redbreast 12 YO.

 

Bourbon má americkú pečať

Bourbon je mimoriadne výrazným členom rodiny whisky. Pochádza výhradne zo Spojených štátov a odlišuje sa predovšetkým svojimi jedinečnými požiadavkami na výrobu, ale aj chuťovým profilom. Podľa zákona (áno, na výrobu bourbonu existuje zákon) musí byť vypálený z najmenej 51% kukurice, zrieť v dubových sudoch a destilovaný pri maximálne 160 stupňoch. 

Tieto špecifiká dávajú bourbonu jeho charakteristické tóny karamelu, hnedého cukru a dubového dreva. Na jazyku ucítite kombináciu vanilky, škorice, karamelu a korenín, s dlhotrvajúcim záverom. Svet bourbonu skrýva celú škálu chutí a vôní, stačí sa pustiť do objavovania.

História bourbonu je prepletená s dejinami USA a siaha do konca 18. storočia. Keď sa osadníci z pobrežných oblastí na východe presúvali smerom na západ, vzali si so sebou vedomosti potrebné na destiláciu whiskey. A dobre urobili. 

Hojnosť kukurice v novoosídlnej oblasti - Kentucky, spolu s úrodnou pôdou a vápencom filtrovanou vodou, poskytovala ideálne podmienky pre jej výrobu. Zrodil sa bourbon.

Čo takto siahnuť po niečom naozaj unikátnom? Journeyman Featherbone Bourbon je destilovaný iba v limitovaných objemoch a ponúka harmonické tóny korenia či tabaku. Dobrou voľbou je tiež prémiový bourbon Jim Beam Black Extra Aged, ktorý je symbolom elegancie a rafinovanosti.

Či už sa, priatelia, rozhodnete pre whisky, whiskey, alebo bourbon, urobíte správne. Jantárový poklad v pohári vás dokonale zahreje a rozprúdi debatu, alebo naopak, ak preferujete samotu, tak rozvíri prúd plodných myšlienok.

Na zdravie!