Dokonalý gin tonic recept – ako si pripraviť toto osviežujúce letné eso?

Viete, čo mali spoločné Winston Churchill, Ernest Hemingway či John F. Kennedy? Žiaden z nich nepohrdol poctivým drinkom gin tonic po náročnom dni. Tento nesmrteľný koktejl je stálicou letných dní, čo znamená, že práve mu začína sezóna. Viete, čo skrýva dokonalý recept na gin tonic? Aj keď má iba dve hlavné zložky, jeho príprava má isté náležitosti, na ktoré je potrebné myslieť, aby výsledok stál za to.

Tou prvou je použiť kvalitný gin. Druhou dodržať správny pomer. 

V tomto článku vám predstavíme náš recept na gin tonic, ktorý si môžete bez problémov pripraviť doma. Okrem toho si v krátkosti povieme čosi o histórii drinku, kvalitách jeho hlavných zložiek a spôsoboch, ako si ho vychutnať čo najviac.

Na zdravie! 

Historické okienko – gin tonic

História gin tonicu siaha až do 19. storočia, jeho korene sa skrývajú v indickej džungli. Toto územie bolo vtedy pod koloniálnou nadvládou britského impéria. Jeho vojaci však mali problém s adaptáciou sa na miestne klimatické podmienky, život im komplikovala predovšetkým malária.

Na boj proti chorobe im bol podávaný chinín, v tej dobe jediné známe antimalarikum. Sám o sebe bol však horký a nepríjemný na pitie. Našťastie, britskí koloniálni vojaci boli mimoriadne vynaliezaví. Chinín začali miešať so sódou, cukrom a ginom. Čo nasledovalo, ste už vytušili. Vznikol gin tonic.

Popularita drinku rýchlo rástla a v krátkom čase sa stal mimoriadne obľúbeným nápojom nielen medzi britskými vojakmi, ale aj bežným obyvateľstvom. Častou voľbou bol Kensington gin. Ten vznikol o storočie skôr a už bol pevne etablovaný v britskej spoločnosti. Drink čoraz viac pili aj námorníci, keďže zistili, že okrem malárie je dobrou obranou aj proti skorbutu – ochoreniu, ktoré ohrozovalo najmä ľudí s deficitom vitamínu C. 

Recept na gin tonic sa v priebehu rokov menil, išlo však najmä o používanie rôznych druhov ginov či tonicov. Základ je však rovnaký, okrem týchto dvoch zložiek doň patria už len plátok limetky (a jej šťava) a ľad, keďže letné slnko býva nemilosrdné. Nič viac, pretože v jednoduchosti je osviežujúca krása. 

Gin tonic recept 

Čo je základom úspechu? 

Všetko začína ingredienciami. S vhodnou kombináciou kvalitného ginu, tonicu a citrusu na dozdobenie dokážete vyčarovať osviežujúci nápoj, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale je aj pastvou pre oči (a vhodným adeptom na Instagram). 

Ingrediencie:

  • 6 cl kvalitného ginu (spravidla sa používa London Dry gin ľubovoľnej značky),
  • 12 cl kvalitného tonicu,
  • 1 plátok limetky na dozdobenie a 1 mesiačik na čerstvú šťavu (alternatívne: k niektorým ginom, napríklad Hendricks, sa zvyknú používať aj 3-4 tenučké plátky uhorky),
  • ľad.

Postup:

  1. Na gin a tonic môžeme štandardne používame vysoký koktejlový pohár so stopkou, môžeme však siahnuť aj po takzvanom highball pohári (bez stopky), či nízkom pohári, z akého sa vychutnáva poctivá whisky.  
  2. Do pohára pridáme najprv ľad a počkáme tri minúty, kým sa sklo patrične ochladí.
  3. Pridáme 6 cl kvalitného ginu, do ktorého potom vyžmýkame mesiačik limetky (ak chcete gin a tonic s uhorkou, dajte ju do pohára pred ginom).
  4. Pridáme 12 cl osviežujúceho tonicu, lejeme pomaly a rovnomerne, nech sa chute vzájomne poprepletajú
  5. Drink jemne premiešame tenkou koktejlovou lyžičou.
  6. Dozdobíme plátkom limetky – buď priamo do pohára (ak chceme viac limetkovú chuť), alebo rezom cez jeho okraj. 

Hotovo. Kvalitný gin tonic je na svete, môžete vychutnávať. 

Experimentujte a vychutnávajte

Najkrajšia na tomto nápoji je skutočnosť, že pri ňom môžete smelo experimentovať. Nami uvedený gin tonic pomer je iba jednou cestou, ktorou sa môžete vybrať. My sme stavili na sviežosť, ale niekto môže mať rád, ked gin tonic poriadne „kopne“. V takom prípade možno použiť pomer 1:1.

Ako sme už spomenuli, kvalitný gin je faktorom, ktorý rozhodne o úspechu či neúspechu celej operácie. Pri výbere si teda dajte záležať na tom, aby ste siahli po overenej chuti, keďže tá sa premietne do výsledného nápoja. Opäť však platí, že experimentovanie je na mieste.

Niekto nedá dopustiť na klasický variant, pri ktorom používame London Dry gin, napríklad overenú voľbu Beefeater či Tanqueray. Čoraz viac priaznivcov si však získavajú exotickejšie chuťové obmeny, napríklad s J. J. Whitley Pink Cherry, s tónmi dozrievajúcich višní. Pre extra vizuálny zážitok odporúčame Munakra Black Gin, ktorý pri kontakte s tonicom zmení svoju farbu z čiernej na ružovú. 

Na záver vám dáme už len zopár rád, ktorých sa pri príprave dokonalého gin tonicu oplatí držať:

Používanie nízko kvalitných ingrediencií: Kľúčom k dobrej gin a toniku je používanie kvalitného ginu a tonikovej vody. Ak použijete nízko kvalitné ingrediencie, nápoj nebude chutiť tak dobre.

  1. Pozor na nesprávny pomer gin tonicu. Ak použijete príliš veľa ginu, nápoj bude horký a ak použijete primnoho toniku, drink ostane slabý. Hľadajte rovnováhu. 
  2. Používajte ľad. Gin tonic sa má podávať chladený. Bez ľadu nemá svoju charakteristickú sviežosť, ak sa kocky roztopia, tak je zasa zbytočne vodnatý.
  3. Vždy vsaďte na kvalitný gin. Lacné fľaše vám zbytočne pokazia zážitok z tohto sympatického drinku, ktorý vám potom akurát skriví tvár do nechutnej grimasy. 
  4. Miešajte jemne. Gin, tonic a limetková šťava k sebe prirodzene inklinujú, potrebujú však mierne pošťuchnutie. Nemišajte však príliš agresívne, pretože výsledný nápoj bude chuťovým mišmašom.

Pevne veríme, že teraz už viete, ako na dokonalý gin tonic recept. Prichádzajúce letné mesiace a horúce dni vás nezaskočia, pretože máte v zálohe osviežujúce eso. A tak to má byť.